Registrer deg

Interessert i hva som skjer på Lilleby? Registrer deg og få nyhetsbrev om bolig, bygging og utviklingen av byens mest spennende bydel.

Registrert

Skriv inn e-postadressen du registrerte deg med.

Tilbake til registrering
Tilbake til aktuelt

Følg Lilleby-byggingen minutt for minutt

Endelig har byggingen av Norges største boligblokk i massivtre startet. Vi har satt opp et webcamera rettet mot Maskinparken TRE, slik at du kan følge med på byggingen fortløpende. 

Bildet oppdateres hver time, noe som betyr at du kan oppdatere denne siden om en liten stund for å se et nytt bilde under. Her kan du se et større bilde av byggingen, der bildet oppdateres automatisk.

Til høyre i bildet, rett bak strukturen i den gamle maskinhallen, ser du byggingen av Maskinparken 2. Midt i bildet, rett bak Maskinparken TRE, er Maskinparken 1, som ble ferdigstilt i april 2018. 

De første massivtre-elementene i Maskinparken TRE kom til Lilleby i løpet av februar. Før jul ble det støpt et betongdekke over parkeringskjelleren med stålplater som massivtre-elementene i 1. etg forankres i, og vinteren 2018 ble bærekonstruksjonen i massivtre reist på kun 8 uker.

Her kan du se hvordan det så ut da Maskinparken TRE vokste fram disse 8 ukene:

Veidekke - Maskinparken TRE - Timelapse from HK Reklamebyrå on Vimeo.

Maskinparken TRE blir den første boligblokken Veidekke bygger i massivtre for kommersielt marked. Å bygge i massivtre i stedet for betong/stål utgjør ikke så store forskjeller i materialvalg i konstruksjonen av underliggende parkeringskjellere. Det som derimot skiller et bygg av massivtre fra andre bygg er bærekonstruksjonen oppover i etasjene, da denne kan bestå av kun massivtre, eller en kombinasjon av massivtre-elementer og enkelte betongelementer.

Tidligere utførte klimagassregnskap har vist at et bygg av massivtre kan redusere et byggs CO2-utslipp med 40%. Med tanke på at bygg og anleggsvirksomhet i 2005 utgjorde 15% av norsk næringsliv sitt samlede CO2-utslipp, er en CO2-reduksjon på 40% et godt argument for hvorfor man bør forsøke å ha en bærekonstruksjon bestående av en størst mulig andel massivtre.

Her kan du lese intervjuet med Ketil Meidal, en av tømrerne bak Maskinparken TRE.